İnternet kullanıcılarının hemen hepsi web sitesi URL’lerinin önündeki HTTP ya da HTTPS’ye aşinadır. Fakat çoğu kişi bunların ne anlama geldiğini bilmez. Bu URL nüansı görünüşte çok küçüktür. Ancak HTTP ve HTTPS arasındaki farklar hem web sitesinin güvenliği hem de SEO çalışmaları için çok önemlidir. Peki HTTP ve HTTPS nedir ve aralarındaki farklar nelerdir? 

HTTP Nedir?

HTTP yani Hypertext Transfer Protocol, Hiper Metin Transferi Protokolü anlamına gelir. Bu protokol, bir HTTP sunucusuyla veri alışverişine izin verir. URL’ler arama motoru istekleri ve web sayfası içeriği şeklinde görülebilir. Örneğin çevrim içi alışveriş yaparken ya da Facebook gibi web sitelerinde form doldururken HTTP protokolü devrededir. HTTP varsayılan olarak 80 numaralı bağlantı noktası kullanır. Fakat sunucu yapılandırmasına bağlı olarak bu durum değişebilir. Ayrıca standart olarak şifreleme ya da diğer gizlilik özelliklerine sahip değildir.
Bu bakımdan HTTP güvenli bir internet protokolü değildir. Ağ üzerinden HTTP protokolüyle herkes iletişime dahil olabilir. Dolayısıyla hassas bilgileri internet üzerinden aktarmak için bu protokol uygun değildir. Oysa HTTPS bunun tam tersidir. İnternet üzerinden güvenli veri akışı bağlamında “HTTPS nedir?” sorusu oldukça önemlidir.

HTTPS Nedir?

Teknik olarak 1995 yılından bu yana var olan HTTPS, Google’ın HTTPS’yi bir sıralama unsuru olarak kabul ettiğini açıkladığı 2004 yılından sonra daha da önemli hale geldi. HTTPS yani Hypertext Transfer Protocol Secure, Hiper Metin Transferi Protokolü anlamına gelir. 
Temel olarak HTTP ile aynı olmakla birlikte bir TLS ya da SSL sertifikası vardır. Bu aynı zamanda dijital verileri aktarım sırasında şifreler. Bu sertifika rastgele karakterler şeklinde şifreleme yapar. Böylelikle bilgisayar korsanlarının verilere erişmesini zorlaştırır. 
HTTPS nedir diye merak edenler adres çubuğundaki asma kilit simgesini de merak eder. Adres çubuğundaki bu simge HTTPS’yi gösterir. Güvenli olmayan yani HTTP’li bir web sitesiyle karşılaşan tarayıcı, asma kilit simgesinin yerinde “Güvenli değil” ifadesini görür. 
HTTPS protokolü günümüzde web sitelerin önemli bir bölümünde mevcuttur. Özellikle e-ticaret sitelerinde, ödeme sağlayıcılarda, e-posta uygulamalarında, bankaların web sitelerinde olmazsa olmazdır. 

HTTPS’nin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde aktif web sitelerinin %95’i tarafından HTTPS kullanılmaktadır. Ziyaretçiler HTTPS kullanan ve bir SSL sertifikasına sahip web sitesinde bilgilerinin şifreleneceğini bilir. Dijital veri güvenliği konusunda şüphe duymazlar. İşletmeler, müşterilerin çevrim içi işlemlerini ve sosyal medya hesaplarını güvence altına almak için HTTPS’ye gereken önemi vermelidir.
Web sitelerinde güvenilir bağlantıların olmaması, kullanıcıların kişisel bilgilerini paylaşırken şüphe duymalarına yol açar. Kredi kartı bilgilerinin korunup korunmadığından şüphe eden kullanıcılar site üzerinden alışveriş yapmama eğilimindedir. Oysa HTTPS kullanımı bu tür korku ve endişelere karşı güvence sağlar.
HTTPS aynı zamanda da Google arama motoru algoritması için önemli bir sıralama faktörüdür. En önemli faktör olmamasına karşın sıralamayı etkileme gücüne sahiptir. HTTPS yalnızca Google için değil, diğer arama motorları için de bir sıralama faktörüdür. Ancak bu durum elbette, web sitesinin HTTPS kullanmaya başladığında hemen üst sıralara çıkacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte HTTPS birçok internet kullanıcısının siteyi tıklama isteğini artırır. HTTP’ye oranla bu sitelere öncelik vermelerini teşvik eder.
HTTPS’nin diğer bir avantajı da yükleme sürelerinde düşüş sağlamasıdır. Son zamanlarda Google, arama sonuç sayfalarında yüksek yükleme hızı olan siteleri daha üst sıralara taşımaktadır. Bu nedenle web siteler yükleme hızlarını artırmak için de HTTPS’ye önem vermek durumundadır. 
Web sitelerinde güvenilir bağlantıların olmaması, kullanıcıların kişisel bilgilerini paylaşırken şüphe duymalarına yol açar. Kredi kartı bilgilerinin korunup korunmadığından şüphe eden kullanıcılar site üzerinden alışveriş yapmama eğilimindedir. Oysa HTTPS kullanımı bu tür korku ve endişelere karşı güvence sağlar.

HTTP ile HTTPS Arasındaki Farklar Nedir?

HTTP ile HTTPS arasındaki temel fark, HTTPS’de TLS ya da SSL sertifikasının bulunmasıdır. Böylece HTTPS, veri transferinde HTTP’ye oranla çok daha güvenli bir bağlantı oluşturur.
HTTP, bir kullanıcı yalnızca belirli bir web sitesinden bilgilere erişmek istediğinde kullanışlıdır. Fakat kişisel bilgiler konusunda güvenli değildir. Kullanıcı kişisel bilgilerini internet üzerinden göndermek istediğinde en ideal çözümler HTTPS’de mevcuttur. 
HTTPS’nin hacklenemeyeceğine dair %100 garantiyi kimse veremez. Bununla birlikte HTTP’ye oranla HTTPS’nin sağladığı güvence çok daha yüksektir. Bunun nedeni, HTTPS’nin güvenlik açıkları ve siber saldırı riskini azaltmasıdır. 

  • HTTP 80 numaralı iletişim bağlantı noktası, HTTPS ise 443 numaralı bağlantı noktası kullanır.
  • HTTP kullanan web sitelerinin URL’i http:// ile başlar. HTTPS kullanan web sitelerinin URL’i ise https:// ile başlar.
  • HTTP’de hiçbir güvenlik sertifikası yoktur. Oysa HTTPS’de TLS/SSL gibi güvenlik sertifikaları mevcuttur. 
  • HTTP protokolünde bilgiler düz bir metin olarak gider. HTTPS protokolünde ise şifreleme gerçekleşir. 

Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 12