Alan adınızı firmalar arasında transfer etmeyi düşünüyorsanız, işte sizlere aşamaları hakkında bilgi veren “Alan adı firmalar arası transfer” konulu bir yazı.

Genel olarak neden alan adı transfer edilir?

Kısaca bu konuya girecek olursak, ikinci el alan adı satın alan kişiler, aldıkları alan adının barındığı firmayı beğenmemiş olabilir bu nedenle alan adını kendi çalıştığı firmaya transfer etmek isteyebilir veya çoğu zaman karşılaştığımız bir konu ise alınan alan adının yurt dışında bir firmada olması ve bu alan adını Türkiye’deki firmalardan birine getirmektir.

Godaddy, name.com gibi yabancı firmaların panelleri İngilizcesi olmayan veya bu panelleri daha önce kullanmamış kişiler için oldukça karışık gelebilir. Böyle durumlarda kişi alan adını transfer ederek kullanmaya alışık olduğu şekilde kullanır.

Alan adı transferi nasıl yapılır? Bunun için ne gerekir?

Öncelikle alan adı transferinde dikkat etmeniz gereken en önemli şey alan adının süresinin ne kadar kaldığı ve ne zaman yenileneceğidir. Bu neden önemlidir? Çünkü alan adı transferi işlemlerine başladığınızda diyelim ki alan adınızın 1 haftalık bir süresi kaldı eğer siz transferi bu koşullarda başlatırsanız alan adınızı kaybetme olasılığınız söz konusudur çünkü alan adı transferi 1 saat veya 1 gün içinde biten bir işlem değildir. Alan adını transfer ettikten sonra, tescil süresinin uzamaması durumu ile karşılaşmamak için şu şekilde kendinize göre önlemler alabilirsiniz. Kesinlikle eğer alan adınızın tescil süresinin bitmesine 2 aydan az bir zaman kalmışsa alan adı transfer işlemine başlamayın bu kimi zaman alan adı transferinin olumsuz netice ile sonlanmasına yol açar bu tip durumlarda ödemiş olduğunuz ücretin iadesini firmanızdan kesinlikle talep edin.

Alan adı transfer işlemleri nasıl başlar?

Alan adınızı transfer edebilmeniz için alan adınızın barındığı firma tarafından alan adınızın taşıma kodu tarafınıza verilir, bu kimi zaman firmanın panelinden 15-20 saniyelik bir işlem olarak gerçekleşir kimi zaman taşıma kodunu firmadan talep etmeniz gerekir. Taşıma kodunu aldıktan sonra, alan adınızı transfer edeceğiniz firmanın alan adı transfer bölümüne girerek öncelikle alan adınızın ismini yazmalısınız, ismi yanlış yazmanız alan adı transferinin sonuçlanmamasına yol açar bu nedenle alan adınızın ismini yazarken dikkatli olunuz, alan adınızı yazdıktan sonra taşıma kodu sorulacaktır taşıma kodunu da yazdıktan sonra işlemlere başlayabilirsiniz. Bu işlemler için ödemeniz gereken tutar sadece alan adınızın 1 yıllık uzatma ücretine eşittir. Hem alan adınızı başka firmaya taşımış olursunuz hem de alan adınızın süresi 1 yıl uzatılmış olur.

Ödeme işlemini yaptıktan sonra alan adı transfer işleminin resmi olarak başlaması için tarafınıza bir e-posta gönderilir. Bu e-posta alan adınızın taşınacağı konusunda size bilgi verir ve eğer bu işlemi onaylamak istiyorsanız e-posta ile birlikte gelen onay adresini doğrulamanız gerekmektedir. Alan adı firmalar arası transfer için gerekli onayı verdiğiniz an alan adı transfer işlemleri başlamıştır. Bu doğrulama maili ortalama 5 gün içinde size ulaşır, eğer 5 gün içinde alan adınızın transferi için gelen onay linkini doğrulamaz iseniz alan adı transfer işlemleri otomatik olarak iptal edilir, yine bu tip durumlarda alan adı transferi için ödemiş olduğunuz tutarı geri iade isteyebilirsiniz.

Alan adı transfer işlemleri kaç gün sürer?

Alan adı transferi için onayı verdikten sonra, alan adı transferi 7-21 gün kadar sürebilir, 21 günü geçer ise zaten durum ile ilgili bir bilgilendirme maili tarafınıza iletilir. Domain transferinin nasıl sonuçlandırıldığında bilgilendirme olarak tarafınıza iletilir olumsuz veya olumlu olarak sonuçlanır ise alan adınızı transfer ettiğiniz firma sonucu size bildirir, eğer alan adı transfer işlemi olumsuz olarak sonuçlanır ise kesinlikle alan adınızı transfer etmek için ücret ödediğiniz firmadan ücretinizin iadesini talep etme hakkınız vardır, genellikle firmalar ücret iadesi yerine yeni bir alan adı kaydetmeniz için gerekli tutarı hesabınıza kredi olarak yatırır.

Alan adı uzantısının transfer ücreti konusunda farkı var mıdır?

Evet alan adı transferi için alan adı uzantısına göre gerektiğinde transfer ücreti ödemeniz gerekmektedir. Örneğin genel alan adı uzantısı olarak belirtilen com, net, org, info için istenilen ücret alan adı kayıt ücreti ile eş değerdir ancak bazı uzantılar için durum farklıdır şu şekilde izah etmek gerekirse https://www.daha.net/domain/domain-fiyatlari/ linkinden tüm fiyatları görebilirsiniz.

Alan adınızı alırken uzantısına dikkat etmeniz çok önemlidir, yukarıda ki fiyatları belirtilen alan adı uzantısına sahipseniz transfer ücretleri bu şekildedir bu nedenle alan adı alırken yenileme ücreti ve transfer ücreti konusunda mali bakımdan size çok fazla yük olmayacak alan adı uzantılarını seçmeniz tavsiye edilir.

daha.net‘ten alan adı almak veya alan adınızı transfer etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?