Meta taglar veya etiketler, web sayfanızın herhalde görünmez kahramanları olarak adlandırılabilir. Çünkü genel olarak meta tagları, sitenizin tarayıcılar (browser; İnternet Explorer, Mozilla Firefox vb.) ve arama motoru botlarına bilgi vermek ve yönlendirmek gibi önemli faaliyetlerini yürütebileceğiniz, html dilinin sunduğu nimetlerden biridir. İşte bu yüzden ister istemez sitenizin arama motoru sıralamalarında, meta taglarını kullanmayanlara göre bir veya birkaç adım önde olmasını sağlayabilir.

Genelde kullanılan ve kullanılması tavsiye edilen meta taglarının genel özellikleri; sayfanın dil seçimini ve bu doğrultuda tarayıcıların uygun dil kodlaması yapmasını sağlama, sayfayı kısaca tanımlayan bir açıklama satırı yapılabilmesini sağlama, sayfayı tanımladığını düşündüğümüz tek tek kelimeler belirtme, sayfayı belirli aralıklarda yenileten faaliyetlere kadar içinde özellikler barındıran bir tagdır.

Dikkat ettiyseniz şu ana kadar SEO kelimesinden hiç bahsetmedik. Her ihtimale karşın SEO kelimesini tanımlamak gerekirse; açılımı “Search Engine Optimization” Türkçe karşılığı “Arama Motoru Optimizasyonu” olan ve arama motorlarında (Google, Yahoo, Bing vb.) üst sıralarda çıkarak içeriğinizi kullanıcıya ulaştırmanızı sağlayan faaliyetler bütününe verilen genel addır. SEO`nun genel olarak uygulanacağı iç ve dış etkenler vardır. Bu etkenlerin tamamıyla gelişmiş ve devamlı gelişmekte olan arama motorlarında çözüldüğü veya çözülebileceği söylenemez. Bu yüzden SEO dediğimiz artık internette sektör olan faaliyetler bütünü devamlı değişerek gelişmektedir. İşte ben bu büyük ve kapsamlı faaliyetler bütününden sadece meta taglarının bu sistemdeki yerini anlatmaya çalışacağım.

Meta taglar ve SEO hakkında genel bir fikir oluşturabildiysek şimdi ikisinin bağlantısına geçebiliriz.

SEO dediğimiz gibi kapsamlı bir faaliyetler bütünüdür. Bu faaliyetler site içi ve site dışı uygulamalarla şekillenir. Bu şekillenmede meta tagları tabii ki site içi uygulamalar sekmesinde şekillenir.

Meta tagları başta da dediğimiz gibi sayfa hakkında arama motorlarına bilgi vermek ve yönlendirmek için kullanılabilir. Bu yüzden bir sitede SEO optimizasyonu yapılıyorsa mutlaka meta taglarına da el atılması karınıza olacaktır.

Dilerseniz şimdi SEO ile alakalı bu meta taglarına bir göz atalım. Hangi tag ne işe yarıyor, ne kadar kullanımı abartı olur, ne kadar kullanımı normaldir bunlara bakalım:

– Keywords meta tagı:

Keywords meta tagı, sayfada kullandığınız kilit kelimeleri tek tek girmenizi sağlar. SEO açısından burada en fazla 20 kelime yazmanız doğru olacaktır.

Kullanımı :  <meta name=”keywords” content=”kelime, kelime2, kelime3″ />  şeklinde olmalıdır.

– Description meta tagı:

Description meta tagı google ve benzeri arama motorlarında sayfa başlığının altında çıkan sayfayla alakalı açıklama cümleleridir. Bu cümleler en fazla 2-3 tane olmalıdır. Burada yukarıda keywords`lerde kullandığınız anahtar kelimeleri abartmadan cümle içinde kullanmanız SEO açısından iyi olacaktır. Unutmamamız gereken bir diğer konu ise mutlaka Türkçe dil bilgisine uygun cümleler kurmanız olacaktır.

Kullanımı : <meta name=”description” content=”Açıklama cümleniz burada yer almalıdır.”  />

– Language meta tagı:

Language meta tag, sayfanın tarayıcılar ve arama motorları için dil kodunu belirtmemizi sağlar. Seo ile pek alakası olmasa da her sayfada belirtilmesinde büyük fayda vardır.

Kullanımı :  <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=iso-8859-1″ />

Şu an en doğru kullanım şekli budur. Burada sayfa dili Türkçe yapmak için iso-8859-9 yapmamız yeterlidir.

SEO açısından meta taglarının kullanımı önemlidir. Fakat bu tagların hepsi fayda sağlamaz. Yukarıda faydalı olabilecek tagları sıraladık. Bir tane de hiçbir faydası olmayacak hatta zararı olacak tag vardır. Arama motorları açısından refresh meta tagı tehlikeli olabilir: Sayfayı gereksiz yere yeniletmek SEO açısından zararlı olabilir. Ama bu refresh kodunun faydalı olabilecek bir yanı var. Çoğul hitinizi arttırmada faydası olabilir.

Yani bu tagın kullanımı sizin inisiyatifinizde…

Kullanımı :

<meta http-equiv=”refresh” content=”300″ />

Burada 300 yazdığımız saniye cinsinden otomatik sayfa yenilenme süresidir.

Kısaca meta taglarının SEO açısından en önemlileri keywords ve description taglarıdır. Her sayfada mutlaka bulundurmanız ve mümkünse bu verileri elle girmeniz önerilir.

Web teknolojilerini ve SEO optimizasyonlarını önemseyen CMS ve forum sistemleri bu tagları artık elle girdirecek eklentiler veya tamamen sisteme dahil alanlar oluşturuyorlar. Bunun için WordPress eklentisi All in One SEO Pack örnek olarak verilebilir. vBulletin`de yeni sürümlerinde bunla ilgili tamamen default pakete ekli olarak girilebilir alanlar oluşturmuş durumda.

Unutmamanız gereken sadece SEO bu basit sayılabilecek taglara bağlı değildir. Komplike olarak bütün sistemin hatta site dışı etkenlerin de uygun olması gerekmektedir. Bunlardan da önemlisi içeriğinizin özgünlüğü ne kadar yüksekse, kullanıcı kaliteniz ve sayınızda o kadar yüksek olacaktır. Bunun yanında scriptiniz de özgün ve optimizasyonlara uygun bir scriptse büyük başarılar kaçınılmazdır.  SEO uyumlu bir tasarım için daha.net`i örnek alabilirsiniz. Ayrıca özgün bir web sayfası tasarımı ve optimize edilmiş bir script için ve sitenizi yayınlayacağınız hosting hizmeti için daha.net ile çalışmanız yararınıza olacaktır.  Fiyatların uygunluğu zaten tartışılmaz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?