Alan adı web sayfanızın internetteki adresidir, ismidir. SEO için de basit bir açıklama yapmak istersek oldukça klişeleşmiş olan “arama motoru optimizasyonu” tanımını yapabiliriz. Peki ya nedir bu alan adı SEO değeri ve arama motoru optimizasyonu?

Arama motoru optimizasyonu, web sayfalarının çeşitli hedef kelimelerde üst sıralara tırmanmaları için uygulanan işlemlerin tümüdür. Günümüzde bu işi “iş” olarak yapan webmasterların çoğunun dilinden düşürmediği bir söylem olmasına rağmen, halen SEO’nun eksiksiz bir tanımı ve SEO tekniklerinin açıklamaları net bir şekilde yapılabilmiş değildir. Deneme yanılma yoluyla öğrenilen bazı bilgiler internette paylaşılmakta ve bilgi havuzu bu şekilde dolmaktadır.

SEO’nun mantığını kavrayabilmeniz için şu örneği vermemiz yerinde olacaktır sanırız. SEO aslına bakarsanız arama motorlarının değerlendirme yaparken göz önünde bulundurduğu kriterlerin tespit edilip, web sayfalarının bu kriterler doğrultusunda tekrardan düzenlenmesidir. Bir nevi rakibin zayıf halkasını seçip devamlı üzerine oynamak gibi. Bu şekilde düşünüldüğünde biraz da illegal bir işlemmiş gibi geliyor fakat bu doğru değil. İnternet aleminde o kadar site var ki. Kriterlere farklı kriterler eklemeden bu siteleri  listelemek mümkün değil. Yarışma yapılır. Kazanan yukarı çıkar. Bu SEO’ya benzer. Optimizasyonu iyi yapmış birisi yukarılara tırmanır. Optimizasyondan anlamayanlar ise sıralamada gerilere düşerler.

SEO’nun tanımından çıkalım ve dilerseniz yavaş yavaş içine girelim. SEO dediğimiz işlemler nelerdir? Sayfamızın arama motorlarındaki sonuçlarını etkileyen kriterler nelerdir? Web sayfamıza nasıl SEO uygulayabiliriz? SEO konusunda dikkat etmemiz gereken noktalar neler? Alan adı ve SEO arasında bir ilişki var mı?

SEO dediğimiz işlemler şu ve şudur diye net bir söylem yapmak pek mümkün değil. Sayfa meta ayarları, backlink çalışması, içerik çalışması, kalıcı bağlantı ayarları, tasarımda sadelik, kodlarda sadelik ve bunun gibi unsurlar sitenizin arama motorlarındaki sonuçlarını etkiler. SEO da eğer arama motoru optimizasyonu ise bu işlemler SEO işlemleri arasına girmek zorundadır.

Herhangi bir sayfanın arama motorlarındaki sonucunu belirleyen etkenler sadece ve sadece yukarıda saydıklarımızdır demek doğru olmaz. Bunun dışında birçok farklı kriter de sitelerin listelenmesinde belirgin rol oynar. Söz gelimi, alan adı faktörü. Alan adının yaşı, adresi, PAGERANK değeri, domain history dediğimiz şey yani alan adının geçmişi kesinlikle arama sonuçlarını etkilemektedir. Peki nasıl etkiler?

Alan adının yaşı arama motorlarınca güven kaynağıdır. Yani açıkça söylemek gerekirse arama motorları eski ve yaşlı siteleri severler. Google üzerinden anlatmak istiyoruz. İki farklı site açtığınızı düşünün. Aynı içerikli iki farklı site. Sitenin birinin domaini 5 yıllık olsun. Diğeri ise yeni kaydedilmiş olsun. Siteleri açarsınız, indexlenirler ve çok vakit geçmeden Google’ın yaşlı domaine tanıdığı ayrıcalıkları görürsünüz.

Alan adı yani domain name de SEO’da etkilidir. Hedef kelimenizi içeren alan adı ile o kelimede yükselmek daha kolaydır. Örnek vermek gerekirse oyun.com, oyun kelimesinde yükselmek için domain bakımından yeterlidir. Domainde oyun kelimesinin geçmesi artı bir puan. Tabii ki sadece domainde oyun kelimesinin geçmesi gerekmez. Sitenin kaliteli bir site, içeriğinin temiz ve faydalı olması gerekir. Ancak bu şart da değildir. Yani oyun kelimesi geçmeyen domainler de bu kelimede yüksek sıralara çıkabilirler. Dediğimiz gibi domain faktörü sadece 1 faktör. Bunun dışında birçok farklı kriter ve yöntem bulunmakta. Bu yöntemleri doğru ve temiz bir şekilde uygularsak domain ile alakası olmayan bir kelimede de alan adı SEO değeri olduğundan yukarılara tırmanabiliriz.

DA, sayfalara verilen bir değerdir. Sayfaların çeşitli kelimelerde üst sıralara çıkmasında etkilidir. Örnek vermek istiyoruz. Oyun kelimesini hedef olarak almış ve bu kelimede çalışmış iki farklı site düşünelim. Bu iki site de kaliteli siteler olsun. Google böyle durumlarda DA değerlerine bakıp, bu doğrultuda karar verebilir. Yani DA değeri yüksek olan site yukarıda olabilir. Ancak sadece DA kavramı kıstas alınmadığı için aksi durumlar da görülebiliyor. Yani her kelimede “DA değeri yüksek olan siteler üst sıralarda olacaktır” diye bir söylemde kesinlikle bulunamıyoruz.

Gelelim domain history’e. Domaini kendimiz gibi düşünelim şimdi. Geçmişte verdiğimiz kararlar bugünümüzü ve yarınımızı etkilemez mi? Geçmişte yaptığımız hatalar gelecekte yapacağımız iyiliklere gölge düşürmez mi? Düşürür elbette. 10 sene önce seri cinayetler işlemiş birini haya edin şimdi zihninizde. Bu kişi cezasını çekmiş ve hapishaneden çıkmış olsun. Sizce hayatını normal bir vatandaş gibi idame ettirebilir mi? Yoksa geçmişte yapmış olduğu yanlışlar ömrü boyunca alnında kara bir leke olarak kalacak ve insanları kendisinden uzaklaştıracak mıdır? Kesinlikle ikinci şık.

Şimdi domain geçmişinde biraz daha derine inelim. Bildiğiniz gibi internet aleminde legal konuların dışında bir de illegal konular var. Bu illegal konular birçok hosting, blog, reklam şirketi için ban sebebidir. Geçmişte illegal bir konuda yayın yapmış olduğunuz bir domain ile ilgili proje geliştirmeyin. Tutmayacaktır. Biraz daha açık olalım. 2 sene önce full oyun download ettirdiğiniz bir domain var diyelim. Bu işlemin illegal olduğunu ve korsana girdiğini biliyorsunuz. Aradan iki sene geçti ve şimdi bir flash oyun sitesi açmak istiyorsunuz. Domain sıkıntısı çektiniz ve aklınıza o domain geldi. Ne yapacaksınız? Kullanmayacaksınız. Çünkü geçmişi iyi hatıralarla dolu olmayan domainlerden gelecekte verim almak zordur.

Tüm yazımızda da alan adı SEO değeri konusunda üzerinde durduğumuz konuları tekrar bir gözden geçirecek olursak birkaç cümle ile şu özeti yapabiliriz. Domain ve SEO birbirleri ile ilişkili kavramlardır. Sitenizin arama sonuçlarında yukarılarda bulunmasını etkileyen faktörlerden biri de domain’dir. Ancak domain her şey değildir. Eğer halihazırda domain aldıysanız ve değiştirmeniz mümkün olmayacaksa boş verin. Diğer SEO yöntemlerini eksiksiz uyguladığınız zaman domain eksiğinizi kapatacaksınızdır.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?