Bu yazımızda, blog yazarken nerelere dikkat etmeniz gerektiğini ve daha iyi blog yazmak için neler yapmanız konusunda ip uçlarını sizlerle paylaşacağız.

Öncelikle blog yazarken unutmamanız gereken en önemli olay dili en iyi şekilde kullanabilmek, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi yazılar aracılığı ile karşınızda ki insanlara en iyi şekilde aktarabilmektir. Blog kullanıcıları ve yazarlarının sıkıntı çektikleri en büyük noktadır anlatım ve ifade bozukluğu. Karşınızdaki insan ile yüz yüze konuşurken noktalama işaretlerinin veya kelimeleri doğru seçip seçmemenizin çok fazla önemi yoktur, çünkü vücut dili yani mimikleriniz sizin anlatım ve ifade bozukluğunuzu bir şekilde telafi eder ve anlatmak istediklerinizi anlatmanızda yardımcı olur.

Ancak blog yazarlarının böyle bir şansı yoktur çünkü yalnızca resim ve yazılar ile insanlara düşüncelerini, fikirlerini anlatma şansları vardır. Durum böyle olunca iyi bir blog yazmak için dilinizi çok etkin kullanmanız gerekir. Blog yazmak için kelime dağarcığınızın gerçekten fazla olması gerekmektedir, çünkü sürekli aynı kelimeleri kullanarak okur kitlenize yazılar yazdığınızda bu durum belirli bir zaman sonra size olumsuz olarak geri dönecektir.

Dil konusunun önemini vurguladıktan sonra, nasıl iyi bir şekilde blog yazabiliriz ondan bahsedelim. Blog yazmak aslında çok kolaydır, herkes blog yazabilir ancak her blog takip edilecek, her bloğun okur kitlesi olacak diye bir husus söz konusu değildir. Bu yüzden sizi siz yapan kısacası bloğunuz blog yapan bazı özellikleri okurlarınıza hissettirmeli ve bu çizgide devam etmelisiniz.

Ne yazık ki ülkemizde blog yazarlarının ve mevcut blogların büyük bir çoğunluğu spam içerik kullandıkları için takip edilir bir içeriğe sahip olamıyorlar. Bu durumun olumsuz yönlerini onlarca madde halinde sayabiliriz aslında peki bu durumun olumlu yönleri nelerdir? Yani başkaları spam içerik kullanıyor ise bunun size yararı nedir?

Blog okurları, blog yazarının yazılarını takip eden düzenli bir kitle ve sadece bilgi almak, bir şeyler öğrenmek için blog takip eden kitle olarak ikiye ayrılır. İyi bir blog yazarının kesinlikle öncelikli hedef kitlesi, okurlarının kendi fikirlerini ve düşüncelerini okumak için bloğuna girmesi yönündedir. Eğer fikirleriniz ve düşünceleriniz kısacası sizin tarafınızdan yazılan yazılar bir okur kitlesi oluşturmuş ise blog yazma konusunda büyük bir aşama kaydetmişsiniz anlamına gelir.

Peki kendi tarzımı, kendi okur kitlemi nasıl oluşturabilirim?

Kendi stilinizden kastettiğimiz bloğunuza eklediğiniz içeriğin tamamen özgün olması yani sizin düşünsel filtrenizden geçmiş, okur kitlenize bu şekilde ulaşmış olmasıdır. Günümüzde bir çok blog yazarının yaptığı yanlışa kesinlikle ve kesinlikle düşmemelisiniz.

Nedir bu yanlış?

Özgün olarak blog yazan insanların yazılarını kopyalayarak kendi sitesine ekleyen birçok blog yazarı mevcuttur, hatta kimi blog yazarları olayı abartır, sizin bloğunuzun tasarımına kadar her şeyinizi kopyalayıp kendi bloğuna ekler. Bu tip durumlar için çeşitli önlemler alınabilir ancak eğer sizde bu içerik kopyalayan yazarlara dönerseniz o zaman iyi bir blog yazmanız kesinlikle mümkün değildir. İçerik kopyalamanın yanı sıra, bir haberi, makaleyi copy/paste olarak almakta aynı şeydir.

Copy/paste içeriğin arama motorlarınca etkisi ve bloğunuza zararları.

Unutmayın ki kopyaladığınız bir makale daha önce başka bir blog/site için yazılmış ve daha önce orada yayınlanmıştır. Yayınlanan içerik başkaları tarafından da kopyalanmış ve kullanılmış olabilir, kullanılmamış olsa da artık kopyaladığınız o içerik tabiri caizse ikinci el bir içeriktir, google ve diğer arama motorları bu şekilde yazılan bloglara sert uygulamalar getirmiş sandbox adı verilen kopya içerikli bloglar ve aşırı link alımı yapmış bloglar için uygulanan uygulamadan sizde etkilenebilirsiniz. Böylelikle bloğunuz büyük bir zarar görür ve tamamıyla hit kaybına uğrarsınız.

Blog yazarken nelere dikkat etmeliyim?

Blog yazarken yukarıda da bahsettiğimiz gibi kendi tarzınızı yansıtmaya ve tamamen özgün olarak içerik eklemeye dikkat etmelisiniz. Bu hem okur kitleniz hem de arama motorları için çok önemlidir. Bunun yanı sıra, özellikle blog kullanıcılarının kullandığı wordpress sistemi ile ilgili bir şeyler diyecek olur isek, her yazdığınız konuya etiket (tag) eklememelisiniz, ekleyecekseniz bile bunu abartmamalı ve ekleyeceğiniz etiketi 1-2 adet olarak sınırlamalısınız.

Eklediğiniz yazının içindeki resimleri kendi lehinize çevirerek kullanabilirsiniz.

Blog yazmanın amaçlarından biriside sitenizin çok takip edilmesini sağlamak yani tekil hitinizi arttırmaktır, daha sonra bu durumdan maddi olarak da kazanç sağlayabilirsiniz onu da diğer yazılarımızda anlatacağız.

Yazınızın içindeki resim mutlaka sitenizin barındığı hostun içinde olmalı, tabi bunu zorunluluk gibi algılamayın eğer host kapasiteniz resim barındırmanıza elverişli değil ise çeşitli resim upload sitelerinden de yayınlayabilirsiniz. Biz resmi kendi hostunuzda barındıracağınızı varsayarak anlatalım; Yazdığınız makale ile ilgili resmin adını keyword olarak değiştirip konuya öyle ekleyin örneğin çikolatanın zararları adlı bir makale eklediniz ve makalenizin içinde bir çikolata resmi var. Resmin ismi ise şu şekilde; C91242.jpg, resmi bu şekilde eklemektense, resmin adını cikolata.jpg veya cikolata_nin_zararlari.jpg veya cikolata+zararlari.jpg şeklinde değiştirip öyle kullanabilirsiniz.

Bunun ne yararı olacak diye sorarsanız, google images search yani google resim aramalarında bir kullanıcı çikolatanın zararları veya, çikolata olarak görsel arama yaptığında sizin sitenizdeki resim ilk sıralarda çıkacak böylece bloğunuzun hiti artacaktır.

Blog yazarken bu hususlara dikkat etmeniz size artılar kazandıracak ve olumlu olarak dönüş sağlayacaktır.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?