Web hosting alanında kesintisiz ve yüksek performanslı hizmetler her zaman büyük ilgi görür. Marka imajının güçlenmesi ve ticari başarılarının artması için web site ve uygulamalar bu hizmetlere ihtiyaç duyar. Ne var ki bazı durumlarda proje maliyetini düşük tutmak adına firma profili zayıf, teknik altyapısı yetersiz servis sağlayıcılardan hizmet alınır. Fakat web operasyonu büyüdükçe bu durum ciddi sorunlara yol açar. Performans kaybıyla başlayan süreç, sunucuya erişimin durmasına bile neden olabilir. Bazen de servis sağlayıcıların hosting paketi yenileme fiyatları bütçe imkanlarını zorlar. İşte bu gibi durumlarda hosting transferi yapmak web operasyonunun devamı, maliyeti ve kalitesi açısından kritik bir önemdedir. Sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma rehberi konulu bu yazımızda paylaşacağımız bilgiler sayesinde hosting transferinin adımlarını öğrenebilirsiniz. 

Hosting Taşıma Nedir?

Önce biraz hosting taşımadan bahsedelim. Kısaca ifade etmek gerekirse hosting taşıma, bir web sitesini, uygulamayı, e-mail servisini veya web yazılımlarını bulunduğu hostingden başka bir hosting servis sağlayıcısına transfer etmektir. Hosting transferi olarak da bilinen bu işlem, kimi zaman web site taşıma olarak da ifade edilir. Ne var ki web site taşıması hosting taşıma kavramıyla her zaman örtüşmez. Nitekim hosting taşımada farklı servis sağlayıcıların hosting sunucuları üzerinden gerçekleşen bir transfer durumu söz konusudur. Oysa web site taşıması aynı servis sağlayıcının iki farklı sunucusu arasında da gerçekleşebilir. Üstelik hosting taşımada transfer işlemi farklı servis sağlayıcıların teknik altyapıları üzerinde gerçekleştiği için veri kaybı riski daha yüksektir. Bu tür riskler sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma konusunu önemli bir konu haline getirir. 

Yukarıdaki tanımda da ifade ettiğimiz gibi hosting taşımanın anlamı web site taşımadan daha geniştir. Üstelik söz konusu olan uygulamalar, mail servisleri ve yazılımlar olduğunda farklı birçok konuya dikkat etmek gerekir. Bu nedenle taşıma işleminin iyice planlanması şarttır. Taşımaya başlamadan önce doğru kararların da alınmış olması gerekir. Çünkü her uygulama veya yazılım her sunucu altyapısında düzgün çalışmaz. Siteniz veya uygulamanız örneğin Linux altyapısını kullanıyorsa, transfer edeceğiniz sunucuda da aynı altyapının olması gerekir. Aksi durumda ne yazık ki projenizin devamlılığı tehlikeye girer. Dolayısıyla yazılım ve içeriklerinize uygun bir hosting paketi seçimi transfer işleminin en önemli güvencesidir. Diğer adımları da doğru şekilde planlar ve uygularsanız hosting taşıma hatası ile pek karşılaşmazsınız. Web operasyonuna sıfırdan başlıyorsanız web hosting seçimi hakkında faydalı bilgilere linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Hangi Durumlarda Hosting Taşıma Yapmak Gerekir?

Web site ve uygulamaların zaman içinde trafikleri artar, hedefleri büyür. Bu artışa paralel şekilde veritabanı ihtiyaçları artar. Bazı hosting paketlerinde siteye subdomain eklemek için imkanlar sınırlıdır. Hosting paketi ve sunucusu subdomain eklemeye izin vermiyorsa sitenin farklı alanlarda açılım yapması mümkün olmaz. Bazı hosting sunucuları da mail hesabı ve trafik kotaları konusunda düşük kaynaklara sahiptir. Bu yüzden sitenin büyüme sürecinde ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlayamaz. Bu tür durumlarda servis sağlayıcılar genellikle üst paketlere geçişi önerir. Ancak hosting firmasının sunucu altyapısı zayıfsa üst paketlere geçiş de beklentileri karşılamaz. 

Bu çerçevede sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma kararında etkili olan birçok unsurdan bahsetmek mümkün. Bunlar arasında en önemlisi, servis sağlayıcının altyapısının yetersizliğidir. Nitekim ülkemizde birçok hosting servis sağlayıcısının teknik altyapısı özellikle dinamik web sitelerin hosting ihtiyaçlarını karşılamada yetersizdir. Böyle bir durumda hosting taşımayı erteleyip bir üst pakete geçmek sorunları çözmez. Dinamik web siteniz için örneğin sınırsız hosting paketini seçtiniz diyelim. Firmanın kullandığı sunucu altyapısı yetersizse server kesintileri ile karşılaşmanız kaçınılmazdır. Daha iyi bir sunucu altyapısına geçmek servis sağlayıcılar için büyük bir maliyet yaratır. Ayrıca firmanın danışmanlık desteği hizmetlerinin kalitesi de önemlidir. Zamanında ve etkin şekilde karşılanmayan talepler operasyon maliyeti açısından kayıp yaratır. 

Genel olarak baktığımızda, hosting taşımanın şu tür durumlarda son derece gerekli ve faydalı olduğunu söylememiz mümkün. 

  • Hosting servis sağlayıcısının teknik altyapısının yetersizliği ve düşük hizmet kalitesi,
  • Barındırma hizmetinin web site veya uygulamanın ihtiyaçlarını karşılayamaması,
  • Firmanın sunduğu pakette vadettiği kaynakların tahsisinin gerçekleşmemesi,
  • Düşük uptime oranları, sık tekrar eden kesintiler ve erişim sorunları,
  • Teknik destek taleplerinin karşılanmasında altyapı veya personel kaynaklı gecikmeler, 
  • Kullanılmak istenen yeni yazılımlar için sunucu altyapılarının uygun olmaması,
  • Hosting yenileme ücretlerindeki fiyat artışları. 

Hosting Taşımanın Faydaları Nelerdir?

Yukarıdaki durumlardan biri veya birkaçını yaşamaktaysanız hosting taşıma işlemi yapmayı düşünüyor olabilirsiniz. Özellikle servis sağlayıcılarla yaşanan sorunlar web site yöneticilerinin hosting değişikliği yapmalarında en önemli nedendir. Ancak site hostingini değiştirmek birçok webmastera zor, hatta korkutucu gelir. Hosting taşımada siteye zarar verme korkusu çoğu zaman baskın çıkar. Ne var ki hosting taşımanın faydalarını bilirseniz bu konuda daha olumlu bir yaklaşım sergileyebilirsiniz. Kaldı ki hostinginizi transfer etmek için dilerseniz yeni servis sağlayıcınızdan destek talebinde de bulunabilirsiniz. Eğer cPanel lisansı sahibiyseniz veya Plesk Panel kullanıcısıysanız web site hosting taşıması konusunda servis sağlayıcınız bu işlemi ücretsiz olarak gerçekleştirebilir. Sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma konusunda bu seçenek de önemli bir imkandır. 

Hosting taşımanın faydalarına gelecek olursak, genel olarak şunları söylememiz mümkün. 

  • Web operasyonuna ihtiyaç duyduğu kaynakları ve performans özelliklerini kazandırır. Sayfa yükleme hızı ve diğer konularda ciddi iyileşmeler sağlar. 
  • Daha güçlü bir sunucu altyapısıyla operasyon kalitesini ve kullanıcı memnuniyetini artırır. Bu durum, ziyaretçi sayısı ve ciro artışına da yansır. 
  • Sunucu kesintilerine ve erişim sorunlarına etkin çözümler sağlar. Daha iyi bir hosting trafik kotasına geçiş, anlık yoğunluk artışlarında yeni girişleri engellemez. 
  • Site veya uygulamalara rakipleri karşısında daha güçlü bir rekabet zemini sağlar. 
  • Kullanılan yazılımlar ve donanımlar arasındaki uyum sorunlarını en etkin şekilde çözer. Yeni yazılım ve donanım kullanma konusunda engelleri kaldırır. 
  • Kaynak ve verimlilik ilişkisinde standartları yükseltir. Daha az kaynakla daha verimli bir operasyon deneyimine ulaştırır. Sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma konusunda bu nokta çok önemlidir. 
  • Güçlü altyapılara sahip hosting servis sağlayıcılarından hizmet almak veri güvenliği bağlamında da daha başarılı sonuçlar yaratır. 
  • Konfigüre edilmiş sunucular kullanmak sunucuyu optimize etmekten her zaman için daha etkili bir yöntemdir. Hostinginizi konfigüre edilmiş bir sunucuya taşırsanız optimizasyon işleri için ek kaynak ve zaman ayırma ihtiyacınız minimum düzeye iner. 

Adım Adım Hosting Taşıma Yöntemleri

Bugüne kadar domain hosting taşıma işlemleri ile hiç tanışmamış olanlar hosting nasıl taşınır diye merak eder. Aslına bakarsanız, hosting taşımanın fazla bir zorluğu yoktur. Ancak transfer adımlarına dikkat etmek, süreçleri eksiksiz tamamlamak gerekir. Nitekim bazen küçük bir hata bile telafisi imkansız sorunlara yol açar. Sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma rehberi konulu bu yazımızda hosting transferinin genel adımlarını sizler için kısaca şu şekilde paylaşacağız. 

1. Adım: Yeni bir servis sağlayıcı bulun ve hosting satın alma işleminizi gerçekleştirin. 

2. Adım: Hosting taşıma planı oluşturun. Hangi işlemi hangi aşamada gerçekleştireceğinizi netleştirin. 

3. Adım: Tüm verilerinizi yedekleyin. Dosyalarınızın yanı sıra veritabanlarınızı da yedeklemeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Bu sayede hosting taşımada veri kaybı riskiniz en düşük düzeye iner. 

4. Adım: Tüm verilerinizi mevcut hosting hesabınızdan kopyalayın. 

5. Adım: Kopyaladığınız dosya ve veritabanlarını yeni hosting hesabınıza yükleyin. 

6. Adım: Yeni hosting sunucunuzun düzgün çalışıp çalışmadığını test edin. 

7. Adım: Test başarılı olursa, kullandığınız alan adını yeni hostinginizin DNS sunucularına yönlendirin. Daha önce hiç domain yönlendirmesi yapmadıysanız bu konuda ihtiyaç duyduğunuz bilgilere linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

8. Adım: Alan adınızın yeni sunucuya yönlendirilmesi için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Servis sağlayıcıların ve sunucuların iş yüküne göre bu süre değişir. Süreç tamamlanıncaya kadar başka hiçbir işlem yapmadan bekleyin. 

9. Adım: Alan adınız için yönlendirme işleminiz sonuçlandığında hosting transferiniz gerçekleşmiş olacaktır. Böylelikle eski hosting hesabınızı kapatabilirsiniz. 

cPanel ile Hosting Taşıma Nasıl Yapılır?

Eğer cPanel kullanıcısıysanız hosting taşıma işleminizi cPanel üzerinden yapabilirsiniz. Nitekim MySQL veritabanı ve cPanel kontrol paneline sahipseniz Linux hostinginizi kendi başınıza yeni bir hosting hesabına taşımanız mümkün. Sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma rehberimizde bu konuya da kısaca işaret etmek istiyoruz. Bu transfer için gerekli adımlar en temelde şu şekildedir.

1. Adım: Öncelikle mevcut hostinginizin cPanel kontrol paneline giriş yapın. Ardından Dosyalar menüsündeki Dosya Yöneticisi kısmını tıklayın. 

2. Adım: Ayarlar kısmından Gizli Dosyaları Göster seçeneğini işaretleyin. 

3. Adım: public_html dosyasını zipleyerek indirin. 

4. Adım: cPanel ekranındaki Veritabanları kısmından phpMyAdmin kısmını tıklayarak Dışa Aktar butonuna basın. 

5. Adım: Diğer veritabanlarınızı seçin. Sıkıştırma kısmını ve Gzip seçeneğini işaretleyerek Git butonuna basın. 

6. Adım: Yeni hosting hesabınızın cPanel kontrol paneline giriş yapın. Ardından Dosya Yöneticisi kısmını tıklayın. 

7. Adım: public_html dosyasını yükleyerek Zip dosyasını açın. 

8. Adım: Ayarlar kısmından Gizli Dosyaları Göster seçeneğini işaretleyin. Bu kısımda .htaccess klasörü varsa transfer doğru şekilde ilerliyor demektir.

9. Adım: MySQL Veritabanı Sihirbazı kısmından yeni bir veritabanı oluşturun. 

10. Adım: Oluşturduğunuz veritabanı bilgisini config.php dosyasının içine girin. 

11. Adım: phpMyAdmin kısmından veritabanınızı tıklayarak İçe Aktar butonuna basın. Böylelikle eski hosting hesabınızdan indirdiğiniz veritabanının yüklemesi gerçekleşecektir. 

12. Adım: Yüklemenin ardından alan adınızı eski DNS sunucunuzdan yenisine yönlendirin. 

Plesk Panel ile Hosting Taşıma Nasıl Yapılır?

Sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma konusunda Plesk Panel ile hosting taşıma da önemli bir merak konusudur. Eğer Windows hosting paketi kullanıyorsanız Plesk Panel ile transfer işleminizi kolayca yapmanız mümkün. Nitekim cPanel ile hosting taşımada olduğu gibi bu süreç de aslında oldukça kolaydır. Ancak yine de işlem adımlarına dikkat etmek gerekir. Bu adımları kısaca şu şekilde ifade edebiliriz. 

1. Adım: Plesk Panel’inize giriş yaparak Araçlar ve Ayarlar kısmını tıklayın. Plesk Panel’iniz Türkçe dil desteğine sahip değil ise bu kısmı Tools & Settings şeklinde görürsünüz. 

2. Adım: Migration & Transfer Yönetimi kısmını tıklayın. 

3. Adım: Yeni Migration Başlat butonuna basın. 

4. Adım: Karşınıza çıkan ekranda ilgili kısma yeni sunucunun IP adresini, root şifresini ve uygun portunu yazın. Sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma süreçlerinde bu noktada şuna özellikle dikkat çekmek isteriz. Root şifresi, Plesk Panel’e giriş için kullandığınız şifre değildir. Sunucuya giriş için kullandığınız şifredir. 

5. Adım: Taşımak istediğiniz hesapları seçin ve İleri butonuna basın. İşlemlerin otomatik olarak gerçekleşmesi için Otomatik seçeneğini işaretleyin.

6. Adım: Araçlar ve Ayarlar kısmından Güncellemeler bölümünü tıklayın. 

7. Adım: Güncelleme Kaynağı ve Kurulum Ayarları sekmesini açın. 

8. Adım: Varsayılan kurulum dizininde Proxy sunucusu kimlik doğrulamasını gerçekleştirin. Bilgilerinizi saklamak için Kaydet butonuna basın. 

9. Adım: Taşınacak dosyaların büyüklüğüne göre transfer süreci değişecektir. Tüm işlemler bittikten sonra sitenizi yeni hosting hesabınızda kontrol edin. 

10. Adım: Herhangi bir sorunla karşılaşmıyorsanız Plesk ile hosting transfer işlemi başarılı şekilde gerçekleşmiş demektir. 

Hosting Taşıma Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Hosting taşımaya karar verdiyseniz öncelikle yeni bir hosting paketi satın almalısınız. Bu aşamada firma seçimini iyi yapmalısınız. Aksi durumda ne yazık ki tekrar hosting transferi yapmak zorunda kalabilirsiniz. 
  • Hosting paketi satın alırken servis sağlayıcınızın sunduğu özel fırsatlardan yararlanmış olabilirsiniz. Hemen tüm servis sağlayıcılar belirli dönemlere özgü ekstra indirimler yapar. Fakat hizmet almadan önce yenileme fiyatlarını da mutlaka incelemelisiniz. Böylelikle ileride yüksek maliyet nedeniyle hosting transferi yapmak zorunda kalmazsınız. 
  • Mevcut hostinginizin niçin yetersiz kaldığını iyi analiz etmelisiniz. Sorun gerçekten de servis sağlayıcınızdan kaynaklanıyorsa hosting taşıma için vakit kaybetmemelisiniz. Sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma süreçlerinde kararsızlık vakit kaybını artırır. 
  • Yeni paketinizin ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığına karar veremiyorsanız konuyu servis sağlayıcınıza danışın. Bu tür durumlarda servis sağlayıcılar en doğru kararları almanıza yardımcı olur. 
  • Hostinginiz için transfer işlemine başlamadan önce veri yedeklemesini kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Aksi durumda ne yazık ki en küçük bir hata veya kesinti tüm projeye zarar verir. 
  • Eğer WordPress tabanlı bir web site kullanıyorsanız veri yedeklemesi için WordPress’in uygun birçok eklentisinden birini kullanabilirsiniz. Örneğin WPvivid eklentisi bu bağlamda iyi bir seçimdir. WordPress site taşıma konusunda daha geniş bilgileri linki tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ek olarak WordPress Hosting kullanabilirsiniz.
  • Yedekleme işlemi için eklenti kullanma imkanınız yoksa manuel yedekleme yapmanız gerekir. Bu durumda iyi bir hosting taşıma aracı olan FTP yazılımlarını kullanmalısınız. Windows ve Mac için iyi bir taşıma yazılımı arıyorsanız FileZilla ve Cyberduck yazılımları iyi birer seçimdir. 
  • Statik web siteler için hosting taşıma süreci sadece birkaç dakika içinde biter. Çünkü bu sitelerde çok az HTML dosyası vardır. Dinamik web siteler için hosting transferi ise bazen saatlerce sürer. Bu süreçlerde sabırla beklemeli ve kullandığınız cihazlarda enerji ve internet kesintisine karşı önlem almalısınız. 
  • Hosting taşıma konusunda hâlâ bazı tereddütleriniz varsa servis sağlayıcınızdan ücretsiz taşıma talebinde bulunabilirsiniz. Sıfırdan başlayanlar için hosting taşıma konusunda bu da kolay ve etkili bir çözümdür.

Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 1