Günümüzde bilgisayardan cep telefonumuza, tabletlerimizden akıllı televizyonlarımıza kadar interneti kullanmadığımız bir yer yok. Durum böyle olunca kullandığımız internetin hızı hem günlük hayatımız hem de iş dünyamız için büyük önem oluşturmaktadır. Artık internet paketlerimizi alırken sadece kota değil hız değeri de büyük bir kriter olmuştur. Peki bu hızı nereden ve nasıl öğrenebiliriz? Cevabı yazımızın devamında ama öncelikle birkaç küçük bilgiyi hatırlamakta fayda var.
İnternet hızı için ev ve iş yerlerinde kullanılan sabit, hatlı ve modem kullanılarak sunulan değişken hizmetler vardır. İnternet hızımızın ideal durumda olduğunun tespiti için hangi paketi kullanıyor olduğumuzu iyi bilmek gerekir. Dolayısı ile paket hızımızı bildiğimiz durumlarda internet üzerinden kolaylıkla hızımızı ölçmemiz de mümkün olur. Web tarayıcımız üzerinden sorgulama yaptığımızda internet hızımızı öğrenebileceğimiz pek çok web sitesi karşımıza çıkar.
İçindekiler
CHIP Online İnternet Hız Testi
CHIP Online İnternet Hız Testi sayfasına girdiğinizde sizi karşılayan sayfada ”Testi Başlat” butonuna tıklayarak internet hızı bilginize kolayca ulaşabilirsiniz. İnternet hız testi esnasında, testin başlamasıyla internet için en iyi sunucu seçimi otomatik olarak yapılır. Kullanıcı sunucuyu manuel olarak değiştirip tercih ettiği sunucunun internet hızı testini de gerçekleştirebilir.
Fast.com İnternet Hız Testi
Basit bir arayüze sahip olan bu hız testi aslında hepimizin severek kullandığı Netflix’e ait. Bu test ile bağlantınız Netflix’i arabelleğe almaz ve maksimum çözünürlükte yayınlayıp yayınlanmadığını tespit eder. Bu özelliği ile kullanışlı olup olmaması kullanıcıya göre değişkenlik gösteren bir hal alan bu test yine de bazıları için harika bir araç olma özelliğini koruyor. Rakibi hız testlerinde bulunan pek çok gelişmiş ayarı bulundurmayan bu testte hangi sunucuya bağlanmak istediğinizi de seçme şansınız yok.
TurkNet Hız Testi
İnternet indirme ve yükleme hızlarını ölçmenin yanı sıra ping değeri ölçebilme şansı veren bir hizmet ile karşımıza çıkıyor. Tüm bunları öğrenebilmek için web sayfasına girip ”Başlat” butonuna basmak yeterli.
Ookla SpeedTest İnternet Hız Testi
Listemizde orta sıralarda yer alsa da internet hız testleri arasında en popüleri bir Ookla hizmeti olan SpeedTest uygulamasıdır. Download-upload hızlarınızı doğru bir şekilde görmek, ping değerinizi öğrenmek için SpeedTest.net adresine giderek testi başlatmanız yeterli.
Türk Telekom İnternet Hız Testi
Ookla hız testi temeline dayanan bir hizmet veren test, herkesin bildiği bir altyapı sağlayıcısı olan Türk Telekom’a ait. İnternet hızı öğrenmek için başvurulabilecek en güvenilir kaynaklardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. TurkNet’te olduğu gibi web sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan ”Başlat” butonuna basmanız yeterli.
Çıkan Sonuçları Nasıl Değerlendirmeliyiz?
Satın almış olduğunuz internet paketinizin hızına yakın bir değerde sonuç çıkması durumunda test sonucunu güvenli kabul edip, doğru olduğunu düşünebiliriz. Peki bu ne demek? Örneğin; İnternet paketimizin 30 mbps hızı kapsadığını varsayalım. Test sonucumuzun da 27.4 çıktığını farz edelim. Bu durumda sonucun normal çıktığını kabul etmeliyiz, bu miktarda ufak değişiklikler göstermesi normaldir – bu değişkenlikler genelde aşağıya doğru gösterme eğilimindedir. Ama sonuç 20mbps ve aşağısı bir değeri gösterseydi bunun doğru olduğunu kabul etmek pek mantıklı olmayacaktır.
Bu koşulda aldığımız hizmette bir sorun olduğunu düşünmemiz gerekir. İnternet hizmeti sağlayıcımız ile irtibat kurarak gerekli düzeltmelerin yapılmasını talep etmeliyiz. İnternet sağlayıcısının sorunsuz hizmet verdiğini düşündüğünüz durumlarda da kendiniz ufak düzeltmeler ile var olan sorunu giderebilirsiniz. Bunun için ilk bilinen yöntem olan, internete bağlanmayı sağlayan cihazları kapatıp açmayı deneyebilirsiniz. Bu işe yaramazsa ağ cihazlarının tamamını sıfırlayarak kurulumu yeniden başlatmanız da iyi bir yöntem olacaktır. Kablosuz ağ kullandığınız durumda ise modeminizi çekim gücünün artacağı bir noktaya taşımak internet hızınızın artmasına yardımcı olacaktır.
Bahsettiğimiz tüm çözüm yollarının yanı sıra hatırlamamız gereken bir önemli nokta da internet paketlerindeki adil kullanım kotasıdır. Dolayısı ile aylık olarak sahip olduğumuz internet kotamızı aştığımız durumlarda internet hızımızı düşüren bir paket kullanıyorsak fatura kesim tarihine kadar artık düşük bir hız ile internet kullanımına devam etmek durumunda kalırız. Örneğin; aylık 40mbps hızında 100GB adil kota sınırlı ve kota aşımında 20mbps hızına düşecek bir tarife kullanıyorsak, 50GB internetimiz bittiğinde artık hızımız 20mbps’e düşecek demektir. Bu durumda gerçek hızımızı öğrenmek için fatura kesim tarihimizi beklememiz ve testi tekrarlamamız gerekir.
Türkiye’de hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?