SMTP internet üzerinden bir e-posta hesabından diğerine e-posta göndermeyi sağlayan bir protokoldür. Anlamı, Basit Posta Aktarım Protokolü’dür. E-posta protokolleri, farklı e-posta istemcileri ile hesaplarının bilgi alışverişi yapmasına imkan veren bir kurallar dizisidir. POP ve IMAP’in yanı sıra en yaygın protokollerden biri SMTP’dir. Diğer yandan SMTP’nin bir başka özelliği de e-posta göndermeyi sağlayan tek özel protokol olmasıdır. Outlook, Gmail, Apple Mail ve Yahoo Mail dahil olmak üzere e-posta istemcilerinin hemen hepsi bu protokolü kullanır. 
E-posta mesajları ve ekleri için aktarım yapan SMTP, e-posta sunucuları arasında ve e-posta istemcilerinden (Microsoft Outlook gibi) e-posta sunucularına (Microsoft Exchange gibi) iletim gerçekleştirir. Ancak çoğu e-posta istemcisi, sunucudan e-posta almak için POP3 veya IMAP gibi diğer protokolleri kullanır. Bu iki Sunucu uygulamasının aynı fiziksel sunucuda çalışması mümkündür. 

SMTP Sunucusu Nedir?

Tüm sunucular gibi SMTP sunucuları da ağ içindeki diğer uygulamalara hizmet sağlayan bir uygulamadır. Daha somut şekilde baktığımızda bu sunucular, e-posta alım, gönderim ve yönlendirme süreçlerini yönetir. Bir sunucudan diğerine geçen e-postaların iletiminde uç noktalar SMTP bağlantı noktasıdır. SMTP sunucuları sayesinde e-posta istemcileri sunucuya bağlanır ve iletişim kurar. Kullanıcı bir e-posta iletisinde “Gönder” butonuna tıkladığında e-posta istemcisi, sunucuya bir SMTP bağlantısı açar. 
Bu süreçte istemci, sunucuya ne yapacağını söyler. Gönderenin e-posta adresini, alıcının e-posta adresini ve e-posta içeriğini aktarır. MTA yani Posta Aktarım Aracı, her iki e-posta adresini kontrol eder. Örneğin Gmail gibi aynı e-posta etki alanından olup olmadığına bakar. Eğer böyleyse e-postayı hemen gönderir. Değilse sunucu, alıcının etki alanını belirlemek için Etki Alanı Adı Sistemi’ni devreye sokar. Böylelikle doğru sunucuya gönderim gerçekleştirir. E-Posta Hesabı Hakkında Her Şey konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

SMTP’nin Diğer e-Posta Protokollerinden Farkı Nedir?

Yaygın olarak kullanımda olan diğer iki e-posta protokolü POP ve IMAP’tir. SMTP’nin bunlara göre en önemli farkı, farklı sunucular arasında iletişimi sağlayan tek protokol olmasıdır. POP ve IMAP, alıcı için kendi sunucularını kullanır. Bu nedenle POP ve IMAP kullanıcılarının posta aktarımı sadece doğrulanmış posta sunucularıyla sınırlıdır. Oysa SMTP’yle farklı sunucular arasında e-posta gönderimi mümkündür.
POP ve IMAP e-posta almak için devrededir. Oysa SMTP’de bir kullanıcıdan diğerine mesaj göndermek mümkündür. POP alıcı ve posta sunucusu arasında tek yönlü bir iletişim vardır. SMTP’de ise hem gönderici hem de e-posta sunucusu arasında bağlantı vardır. Böylelikle bilgi gönderimi sırasında ve alıcıya bağlanırken iki farklı iletişim gerçekleşir. 

SMTP Ne İşe Yarar?

SMTP e-posta gönderip almada kullanılan bir tür TCP/IP protokolüdür. Ancak iletilerin alıcı uçta sıraya girme yeteneği sınırlıdır. Bu nedenle genellikle kullanıcının iletileri kaydetmesine izin veren POP3 ya da IMAP protokollerinden biri devreye girer.
SMTP bir istemci/sunucu modeli kullanarak üç aşamalı bir süreçte çalışır. Öncelikle e-posta sunucusu, istemciden sunucuya mesaj göndermek için SMTP’yi kullanır. Ardından e-postayı alıcı e-posta sunucusuna göndermek için geçiş hizmeti olarak SMTP’yi devreye alır. Son aşamada ise alıcı sunucu, gelen postayı IMAP yoluyla indirir. Bu postayı alıcının gelen kutusuna yerleştirmek için bir e-posta istemcisini devreye sokar. 
Bir SMTP sunucusunda barındırılan SMTP, posta istemcisinden mesaj göndermek veya iletmek için kullanımdadır. Ancak mesajları alamaz. Fakat IMAP, e-posta mesajlarını yönetme ve almayı sağlar. Bunu yaparken e-postayı sunucuda tutar. Ardından birkaç cihaz arasında senkronize eder. IMAP, e-postaları göndermek için değil almak için kullanımdadır. İletim sırasında ise SMTP ile IMAP birlikte çalışır. 

Neden Bir SMTP Sunucusuna İhtiyacınız Var?

Bu sunucu olmadan e-posta gönderemezsiniz. E-posta istemcisinden “Gönder” butonuna bastığınızda e-posta mesajları otomatik olarak bir dizi koda dönüşür. Ardından SMTP’yle sunucuya geçer. Burada kodlar uygun şekilde işlenir. Ve doğru e-posta adresine gönderim gerçekleşir. Giden SMTP sunucusu yoksa e-posta mesajı alıcıya ulaşmaz. Hatta dönüştürme sırasında kaybolması da mümkündür. 
Sunucu SMTP e-posta mesajlarını aktarmanın yanı sıra giden mesajı etkin veya çalışan bir e-posta hesabının gönderip göndermediğini de kontrol eder. E-postanın teslim edilememesi durumunda ise geri dönüşünü sağlar. Bu eylem, gönderenin yanlış e-posta adresine sahip olduğunu veya alıcı sunucunun gönderenin kimliğinden gelen e-postaları engellediğini anlatır.
Posta sunucuları aracılığıyla istenmeyen postaların gönderilmesini önlemek için SMTP kimlik doğrulaması gerekir. Gönderim yapmak için ise kullanıcı adı olarak tam e-posta adresini ve e-posta hesabı şifresini girmek gerekir. 

Toplu mail hizmetinizden faydalanmak isterseniz Toplu Mail Gönderme linkine göz atabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 10