Alan adı seçme süreci esasen zor ve hatalara en açık olan süreçtir. Doğru alan adını seçmek işiniz için yapmanız gereken en önemli konulardan biridir. İşte sizin için 6 küçük ipucu!

1. Uzunluk

İyi bir alan adı kısa ve yazım hatalarına daha az açık olmalıdır. Örneğin, kalem.com, kolay ve hatalara daha az açıktır. Kısa ve içeriği net olarak yansıtan alan adları, sahiplerine büyük gelir kazandırır.

2. Hatırlanmasındaki Kolaylık

Bütün kısa URL’lerin kolay hatırlanabilir olmadığını unutmayın. Örneğin; “Kalem Kağıt Defter Dergi” isimli bir şirket sahibiyseniz kkdd.com alan adını almanız yeteri kadar iyi değildir. Çalışanlarınız ve ortaklarınız dışında çok fazla kişi hatırlamayacaktır. Bunun yerine kalemkagit.com alan adını almanız daha iyi olacaktır. Uzun gözükse de, daha kolay hatırlanır olacaktır. Alan adları için 26 karakter limiti olmasına rağmen 67 karaktere kadar uzun bir alan adı alabildiğinizi de hatırlatalım.

3. İş Alanına Bağlılık

Eğer almak istediğiniz alan adı çok uzunsa, iş alanınızla alakalı bir alan adı da alabilirsiniz. Tekrar aynı örneği verelim; “Kalem Kağıt Defter Dergi” isimli bir şirket sahibiyseniz kirtasiye.com alan adını seçebilirsiniz. Ancak, bazen insanlar bildikleri spesifik marka isimlerini aratabilir. Eğer pazarda iyi bilinen bir markasanız, alan adı olarak markanızı da alıp, birden fazla alan adı alıp aynı siteye yönlendirebilirsiniz.

4. Hatalara Karşı Dayanıklılık

Alan adlarının yazımı bazen zor olabilir, özellikle sadece duyduysanız. Seçiminizin; kısa, akılda kalan ve kolay hatırlanabilir olmasının yanında, yazım hataları doğrumaması da önemlidir. Örneğin, kaliteelektrik.com alan adını aldınız. Bu alan adı hatalı bir seçimdir, çünkü kaliteelektrik, aynı anda kalitelektrik, kaliteelektirik, kalitelektirik gibi çeşitli şekillerde algılanabilir ve yazılabilir. Böylece potansiyel müşterileriniz size ulaşamaz.Peki bunu nasıl engelleyebilirsiniz?

Alan adınızı alırken, nasıl duyulduğunu da düşünün. Kendi kendinize söylediğinizde, potansiyel hataları fark edersiniz. Eğer kaliteelektrik dedikten sonra “çift e var” veya “elektrik” şeklinde yazmak gerekiyor gibi açıklamalar yapmak ihtiyacı hissediyorsanız, ortada bir problem var demektir.

5. Birden Fazla Alan Adı Edinmek

Eğer alan adınız kaliteelektrik gibi hatalara açık ise, insanların hatırlayabileceği bütün alan adlarını almanız yararlı olacaktır. Bunun dışında farklı uzantıları da almanız da avantajlıdır. Birden fazla alan adı, tek bir siteye yönlendirilebilir. Böylece, uzantıyı .net, .com gibi farklı şekillerde hatırlayan insanlar, aynı sayfaya yönlendirileceklerdir.

6. Alan Adında Tire (-) Kullanmak

Alan adınız uzunsa tire kullanmak başka bir alternatiftir. Ayrıca, arama motorları “-” kullanılmış alan adlarını severler. Çünkü, alan adınızda bulunan her bir kelime, arama sonuçlarında daha yüksek bir rank elde etmenizi sağlar. Bir dezavantaj ise, alan adınızı yazan insanların “-” işaretini unutması olasılığıdır.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?