Ağ koruması bütün iş sistemleri için kritik derecede önemli. Maillerimize saldıran virüsler, sistemlerimize yapılan saldırılar hem evlerimizdeki hem de iş yerlerimizdeki sistemlerimiz nedeniyle tedirginlik yaşamamıza yol açar. Hatta iş yaşamında her yıl yüzlerce milyon zarar etmemize, müşterilerimizin güvenini kaybetmemize kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, daha önceki yazılarımızda güvenlikten bolca bahsetmiştik.

Bir ağı bu tarz kötü niyetli saldırılardan korumak ağ yöneticileri için genel olarak en yüksek önem arz eden konulardan biridir. Çünkü bu saldırılar sadece şirketin değil, müşterilerin de önemli verilerini tehdit eder. Örneğin internet bankacılığı gün içerisinde işimizi son derece kolaylaştıran bir araç. Bu sistemde bankalar kendi verilerinin yanı sıra, müşterileri hakkındaki en önemli verileri muhafaza ediyor. Bu nedenle, bu tarz bir sistem kurarken öncelikli olarak düşünülmesi gereken soru şu: “Kurduğumuz ağ, bu sistemi başarıyla yürütmemizi sağlayacak kadar güvenli mi?”

Hoş olmasa da, herhangi bir bilgisayar üzerindeki ağ sistemi %100 güvenli değildir. Şu ana kadar yaratılmış olan hiçbir sistem sizi hackerlara karşı tamamen korumaz. Dolayısıyla, ağ servis sağlayıcıları sadece sizi ellerinden geldiğince güvende tutmaya çalışır. Donanıma yapılan saldırılara ek olarak, dosya paylaşım yollarını kullanarak bir hacker kolaylıkla merkezi işlem birimine (CPU-Central Processing Unit) saldırabilir ve önemli bilgilere ulaşabilir.

Kablosuz yönlendiriciler aracılığıyla artık evde ya da işte ağ kurmak daha kolay olsa da, hackerlar için de bu sistemlere sızabilmek aynı şekilde daha kolaylaşıyor. Kablosuz ağlar aracılığıyla yayılan veriler, yakın konumda bulunan ve bu verileri algılayabilen bilgisayarlar sayesinde rahat bir şekilde algılanabiliyor.

Buraya kadar bahsettiğimiz tehlikeler sizi korkutmasın. Çünkü bu tehlikelere karşı alınabilecek önlemler de mevcut. Bu noktada, aşağıdaki ipuçlarından yararlanmanız, eminiz ki kurduğunuz ağların güvenliği açısından size yardımcı olacaktır.

Mümkün oldukça kablosuz yönlendiricinizin kablosuz çalışma özelliğini pasif hale getirip, kablolu olarak kullanmaya çalışın. Bunun dışında modeminizin güvenlik özelliklerinin açık olduğundan emin olun.

Mutlaka sisteminizin özel bir ismi (SSID) olsun. Bu, aynı zamanda sisteminizi, yakın çevredeki diğer kablosuz sistemlerden ayırt etmenize yardımcı olur.

Eğer ağınıza çok sayıda aygıt bağlantısı varsa, mutlaka antivirüs tarzı koruyucu programlar kullanarak sisteminizde bir güvenlik duvarı oluşturabilirsiniz. Bu şekilde kötü amaçlı, casus yazılımları tanıyabilir ve bu yazılımların sisteminize aktardığı yazılımları ayıklayabilirsiniz. Bütün bunlar sisteminizdeki, gerekli verileri ve gereksizleri ayırt etmenize yardımcı olacaktır.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?