Dedicated sunucunuzda sorunlarla karşılaşıyorsanız, öncelikli olarak yazılım hataları, hacker saldırıları, hatta donanım problemlerine yönelik incelemelerde bulunursunuz. Bunları kontrol ederken, ağ bağlantısı ile ilgili problem olup olmadığını da gözden kaçırmamalısınız.

Bir sunucuda; ağdaki gecikmeleri, bağlantının gücünü ve bağlantı alanındaki yapısal düzenlemeleri inceleyebilmek için birçok yol vardır. İşte bilmeniz gerekenlerden bazıları:

ping: Hem en basit kullanıma sahip olan, hem de en kullanışlı araçtır. Sunucunuzun diğer makinelerle veya ana makine ile ne kadar hızlı, güçlü bağlantı kurabildiğini görmek için, “ping” yazdıktan sonra, ana bilgisayar adını veya IP adresini yazmanız yeterli. Çoğu işletim sisteminde, sunucunuzu test edebilmek için de “ping”i yerel olarak kullanabilirsiniz.

traceroute: Bu yararlı araç sayesinde, sunucunuzdan ana bilgisayara veya başka bir makineye bağlantısının her noktasıyla alakalı bilgi alabilirsiniz. Eğer bağlantı sorununuzun lokal olup olmadığını bilmiyorsanız bu araç oldukça yararlıdır. Başka birinin sunucunuza bağlanıp bağlanamadığını görebilmek için 3. parti bir servisten bu aracı kullanmayı deneyin.

nslookup: DNS Sunucunuzda sorun olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Kullanımı oldukça hızlı ve basit olan bu araç sayesinde, kullandığınız DNS sunucusundaki sorunları görebilirsiniz.

Diğer araçlar: İnternette, sunucunuzun ağ bilgilerini uzaktan görebilmenizi sağlayan, gereğinden fazla araç mevcut. Bazıları, sunucunuzu inceleyebilmenizin yanı sıra bağlantı ile ilgili düzenli olarak bilgi verir. Tabi ki sorunları tahmin ederek de bulabilirsiniz. Ancak bu yöntem her zaman sunucunuzun problemleriyle alakalı doğru teşhis yapabildiğinizin garantisini vermez. Doğru araçlarla, gereken çalışmayı yaptığınız takdirde, işinizi kolaylaştıracak çözümlere ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?