Bloglar insanların görüşlerini, bildiklerini sunmak için internet ortamında hazırladıkları platformlardır. Biz ise bu yazımızda blogun bir çeşidi olan kurumsal blogu ele alacağız. Peki nedir bu kurumsal blog?
İçindekiler
- Bir şirket nasıl kurumsal blog hazırlayabilir?
- Şirket üst yönetimi blogda yer almalı mı?
- Kurumsal bir blogda şeffaflık ne kadar önemlidir?
- Kurumsal bir blog işletmeye ne kazandırır?
- Kurumsal blogun yararını anlatacak bir örnek verecek olursak;
- Türkiye’de kurumsal bloglar hakkında yapılan bir araştırmaya göre;
Kurumsal Blog: Kurumsal blog şirketlerin müşterileriyle bağını arttırmak için internet ortamında oluşturulan platformlardır. Bu platformlar müşteriyle şirket arasında sanal alemde bir bağ oluşturmaktadırlar. Peki bu bağ şirketler için ne ifade eder sorusuna yanıt arayalım.
Son birkaç senedir şirketler müşteriyle bağlarını arttırmak için yeni yollar aramaya başladı. Şirketlere web sitesi zorunluluğu geldi söylentisiyle birlikte çoğu şirket internet ortamında 7 gün 24 saat açık olan bir platform oluşturdu. Bu platformlar sayesinde hem müşterilerine kendini, yaptığı hizmeti tanıttı hem de müşteri portföyünü genişletti.
Bu sebeple internet dünyası kurumların ilgisini çekmeye başladı. Kurumsal olarak blog kavramı daha önceki iletişim türlerinden farklı olmasından dolayı hem müşterinin hem de kurumların dikkatini fazlasıyla çekti.
Şirketler blogları yeni çıkardıkları ürün, yapacakları eleman alımını, aldığı ödülleri şirketteki yenilikleri hatta ve hatta rakip şirketler hakkında bilgi almak için kullanıyorlar.
Bir şirket nasıl kurumsal blog hazırlayabilir?
İnternet ortamında da olsa işletmenizi temsil eden bir platform oluşturmak için öncelikle kararlı bir hazırlık aşaması gerekli. İşletmeler bu blog için yeterli zaman ayırabileceklerine, güncel tutabileceklerine karar vermeleri önemli. Çünkü sanal alemdeki bir şubeniz sizin için pek parlak bi sonuç oluşturmayabilir.
Kurumsal bir blogun işletmeniz için işlevsel olabilmesi için şirketinizin ruhunu yansıtması çok önemli. Bu sebepten dolayı blogunuzun ismini seçerken özenli davranmanız oldukça yararlı olacaktır. Blog isminden sonra bu blogu şirket içinde hazırlayacak kişide önemli bir etken. Blog oluşturmak için bir yazılım firması ile anlaşıyorsanız bu firmayla sıkı bir iletişim içinde olmanız gerekmekte. Yazılım firması sizden gelen istekler doğrusunda şirketinizi yansıtacak türde bir blog oluşturabilir.
Kurumsal blogu hazırlayacak kişide ise şu niteliklerin bulunması blogun amacına ulaşması bakımından çok önemli ;
Şirketinizin müşteri portföyünü tanıyan,
Ürün yelpazeniz hakkında bilgi sahibi olan,
Şirketinizin iletişim faaliyetleri hakkında bilgili,
Rakip firmalar için açık oluşturmayacak şekilde stratejilerinizi anlatabilen,
Bir blog yazarı olması gerekmektedir. Aksi takdirde blogunuzun internette sadece bir sayfadan ötemeye gitmesi mümkün değildir.
Şirket üst yönetimi blogda yer almalı mı?
Aslında bu konu kişiden kişiye değişmekte. Bazı insanlar “Blogu şirketin en yetkili kişinin yazması, blogun mantığı açısından daha önemli” derken, bazıları ise ”Yöneticiler blog yazmak gibi basit bir işlemle uğraşmamalı” diyor. Bu olay tamamen sizin yazma zevkinize, iş temponuza kalmış bir durum.
Kurumsal bir blogda şeffaflık ne kadar önemlidir?
Her şeyden önce şeffaflık şirketiniz için önemli bir unsur. Ama bu kavramında bi çizgisi olmalı. Gereğinden fazla şeffaf olan bir blog size müşterinizle bağ oluşturmaktan çok müşteri kaybına neden olacaktır. Bu nedenle kurumsal bir blogda yazı yazarken dikkatli olunması gerekmektedir.
Ayrıca şeffaflığınız size rakiplerinizin gerisine düşme olasılığını da doğurabilir. Gereğinden fazla şeffaf olan bir blog, şirket stratejilerinizi diğer şirketler tarafından öğrenilip size karşı strateji geliştirmelerine sebep olabilir.
Önemli olan konu ise;
Kurumsal bir blog işletmeye ne kazandırır?
Oluşturduğunuz platforma, şeffaflığınıza, yazdığınız konulara göre değişkenlik gösterse de yeterli bir blog işletmeye aşağıda sıralayacağımız olanakları sunar.
– Oldukça uygun bir fiyata müşterilerinizle iletişim halinde olabilirsiniz,
–Şirketinizin faaliyet gösterdiği alanda müşterilerinizi , çalışanlarınızı bilgilendirebilirsiniz,
–Şirketinizi anlatan bir katalog yerine , her an online bir şubeniz olabilir,
–Şirket hakkında bilinmeyenlerin ortadan kaldırılarak müşteri samimiyeti sağlanabilir,
–Şirket hakkında olumlu söylemlerin oluşmasını sağlayabilir,
–Müşterinin şirketinizin hakkındaki görüşlerinin şeffaf bir şekilde sunabilmesi,
Kurumsal blogun yararını anlatacak bir örnek verecek olursak;
Geçtiğimiz yıllarda Microsoft firması hakkında internette asılsız iddialar dolaşmaktaydı. Ancak yetkili kimsenin açıklama yapmaması ya da yaptığı açıklamanın internet ortamında dağılmaması sebebiyle firma üzerine negatif yorumlar oluşmaya başlamıştı.
Microsoft firması açtığı bir kurumsal blogla hakkındaki iddiaları yanıtladı ve internetteki asılsız iddiaların geçersizliğini kanıtladı. Böylece Microsoft hakkındaki iddiaları oldukça ucuz maliyetli bir şekilde olumluya çevirdi. Şirketin ürün satışında ise oldukça iyi bir oranda gelişme sağlandı.
Türkiye’de kurumsal bloglar hakkında yapılan bir araştırmaya göre;
• Araştırmaya katılanların %91,6’sı çalışmakta oldukları kurumun kurumsal web sitesi bulunduğunu belirtmiştir.
• Çalışılan kurumun kurumsal web sitesi bulunmadığını belirtenlerin oranı %8,4’dür.
• Araştırmaya katılanların %32,6’sı çalıştıkları kurumun web sitesinin kişiselleştirilebildiğini belirtmiştir.
• Çalışılan kurumun kurumsal veya personeline ait blogu olduğunu ifade edenlerin oranı %26,4’dür.
• Çalışılan kurumun marka / markalarına ait wetget uygulamasının olduğunu ifade edenlerin oranı %22,6’dır.
• “Widget” uygulamasının ne olduğunu bilmeyenlerin oranı %42,7’dir.
• Çalışılan kurumda sosyal ağ pazarlaması kullanıldığını ifade edenlerin oranı %40,2’dir.
• “Sosyal ağ pazarlaması”nın ne olduğunu bilmeyenlerin oranı %21,2’dir.
• Çalışılan kurumda Videoblog/Podcast uygulamalarının kullanıldığını ifade edenlerin oranı %17,1’dir.
• “Videoblog/Podcast”in ne olduğunu bilmediğini ifade edenlerin oranı %23,6’dır.
• Çalışılan kurumda en çok kullanılan interaktif pazarlama araçlarının başında %31,3 ile E-posta ile pazarlama bulunmaktadır.
• E-posta ile pazarlamayı; %20,7 ile Arama motoru pazarlaması/optimizasyonu, %12,8 ile Sosyal ağ pazarlaması ve %10,1 ile Banner reklamlar izlemektedir.
• Çalışılan kurumun iletişim planında interaktif pazarlamanın aldığı payın %1-%25 oranında olduğunu ifade edenlerin oranı %49,7’dir.
• İletişim planında interaktif pazarlamanın aldığı payın %40,0’dan fazla olduğunu ifade edenlerin oranı %25’dir.
• Çalışılan kurumda interaktif pazarlamanın hiç kullanılmadığını ifade edenlerin oranı %16,3’dür.
Türkiye’de hosting artık daha.net!
Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?