Bir web sitesi açmak istediğinizde olmazsa olmaz iki kural vardır. Alan adı ve host, alan adı tarayıcınızı çalıştırdığınızda, girmek istediğiniz web sitesinin ismidir, alan adları ücretsiz ve ücretli olarak iki bölüme ayrılır, ücretsiz alan adı servisi sunan firmalar genellikle .tk, .info gibi çok yaygın olarak kullanılmayan ve kayıt ücreti ucuz alan adları sunarlar, ek olarak bu alan adlarında firmaların reklamları bulunur ve tam anlamıyla verim alamazsınız. Her sitenin bir Ip adresi vardır, bu Ip adresi ile sitenize erişim sağlayabilirsiniz ancak insanların bu Ip adresini hatırlayıp sitenize girmesi mümkün olmadığından ücretli bir alan adı tercih etmeniz gerekir. İnternete sunacağınız belgeleri hostunuza upload eder ve alan adınızı tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınızda hostunuzdaki bilgileri site olarak görüntülersiniz bu adres çubuğuna yazdığınız isme alan adı veya domain denir.

Alan Adı Nasıl Kaydedilir?

Dünyada yüzlerce alan adı firması ve yüzlerce alan adı uzantısı mevcuttur. Bu uzantıları diğer makalemizde daha ayrıntılı olarak paylaşacağız, öncelikle alan adını dünyaya kim dağıtır ondan bahsedelim. Alan adlarının merkezi ICANN‘dır. Tüm firmalar ICANN’dan alan adı bayiliği alır ve bu şekilde alan adı satışı yapabilirler.

Yurtdışındaki Alan Adı Firmaları

Yurtdışında alan adı kayıt eden belirli firmalar vardır kuşkusuz bunların başında en büyük firma olarak name.com gelir. Name.com en ucuz alan adı kayıt eden yabancı firmadır. Name.com yaptığı bazı kampanyalarda .info gibi alan adlarını ücretsiz olarak kayıt ettiriyor, fakat yalnız alan adı yenileme ücretleri ortalama $10 üstü olduğundan dolayı eleştirilere maruz kalıyor.

Yurtiçindeki Alan Adı Firmaları

Şimdi de, ülkemizdeki alan adı firmalarından nasıl alan adı alacağınızı anlatalım. İlk olarak daha.net üzerinden nasıl alan adı kayıt edebiliriz onu görelim. daha.net adresine girdiğimizde zaten kolay bir arayüz ve yönlendirici çeşitli yazılar bizi karşılıyor, “Alan Adınızı Hemen Bulun” görselinin yanındaki boş alana alan adı ismini yazıyor ve yan taraftan alan adının uzantısını seçiyorsunuz. Eğer seçmiş olduğunuz alan adının durumu “müsait” ise alan adını kayıt edebilirsiniz, eğer “müsait değil” uyarısı geliyor ise, alan adı daha önce alınmış demektir. Alan adını alınabilir konumda ise, “Satın Al” butonuna tıklıyorsunuz.

Satın Al butonuna tıkladığınızda, alan adınızı sepete ekliyor ve sepetinizi görüntülediğinizde “ödeme yap” butonu ile hemen ödeme yapabiliyorsunuz. Eğer daha.net indirim kuponuna sahip iseniz alan adı kayıt ücretinde sizin için bu kupon kodu indirim sağlıyor. daha.net kullanıcısı değil iseniz, çok kolay bir şekilde sisteme üye oluyor ve ödeme işlemlerini tamamlıyorsunuz. İsterseniz kredi kartı ile isterseniz banka havalesi ile ödeme yapabiliyorsunuz.

daha.net’te 30′un üzerinde farklı alan adı seçeneği ile kayıt imkanı bulunmaktadır. Bir alan adı ve barındırma paketi almak istiyorsanız, daha.net‘in domain sayfasına bir göz atabilirsiniz.

Türkiye’de hosting artık daha.net!

Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ?