Web sitesi kurmanın temel adımları domain name satın almak, web sitesi içeriğini sunucuya yüklemek ve gerekli tasarım sürecini tamamlamaktır. Bu bağlamda birçok kullanıcı hosting nedir diye merak eder. Çünkü web sitelerinin ziyaretçiler tarafından kesintisiz erişime açık olması web hosting hizmetleriyle sağlanır. Bu noktada sunucu seçimi de önemlidir. Web sitesi içeriğini sunucuya yükleyen web sitesi sahipleri böylece içeriklerini kullanıcılara 7/24 sunma imkanı elde eder. Hosting hizmetinin içeriği, hosting paketine ve bu paketin içinde sunulan özelliklere göre değişir.
İçindekiler
Hosting Nedir?
Öncelikle “Hosting nedir?” sorusundan başlayalım. Kısaca ifade etmek gerekirse hosting bir barındırma hizmetidir. Bu hizmet, herhangi bir web sitesinde bulunan içerikleri dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların erişebileceği şekilde sunucuda tutma hizmetidir. Ziyaretçiler bir web sitesini ziyaret etmek istediklerinde sunucuya bağlanarak içerikleri görme imkanına sahiptir.
Bununla birlikte hosting hizmeti sadece depolama alanı sağlamaz. Hosting nedir diye merak edenler bu konuda diğer hizmetleri de dikkate almalı. Nitekim hosting paketleri web sitesi üzerinden e-posta adresi almaya imkan verir. Aynı zamanda web sitesinin trafik akışını düzenler. Hatta SEO desteği sunması da mümkündür. Bu özellik ve hizmetlerin kapsamı hosting paketine göre değişir.
Hosting Türleri Nelerdir?
Hosting nedir diye merak edenler, hosting türlerini de merak eder. Kısaca ifade etmek gerekirse, hosting hizmet sağlayıcısının birden çok siteye tek bir sunucu üzerinden verdiği hizmete paylaşımlı hosting denir. Bu hizmeti alan web siteleri, servis sağlayıcının sunucu kapasitesine göre belli bir ziyaretçi sayısı ve bant genişliğine sahiptir.
VPS sanal sunucu ya da özel sanal sunucu olarak bilinen hosting hizmetinde sanal makinelere bölünmüş tek bir sunucu vardır. Bu sayede hosting hizmeti alan birden fazla internet sitesi olsa da her birinin kendine özel bir alanı oluşur.
WordPress bir blog oluşturma platformu olmakla birlikte aynı zamanda da bir hosting hizmet sağlayıcısıdır. WordPress’in günümüzde dünyanın en yaygın içerik yönetimi sistemi olduğu bilinmektedir. Özellikle yeni başlayanlar için WordPress hosting iyi bir çözümdür. Üstelik güvenlik ve güncelleme odaklı olduğu için iyi bir kullanım deneyimi sunar.
Kiralık sunucu, diğer bir deyişle dedicated sunucu, hosting hizmetinde web sitelerine özel bir sunucu kiralama deneyimi sağlar. Bu hizmette sunucu aslında bir başkasına aittir. Ancak tüm kullanım hakları hizmet alan internet sitesine aittir. Dedicated sunucu, ziyaretçi trafiği ile indirme akışı yoğun olan sitelerin daha fazla tercih ettiği bir hizmettir.
Hizmet sağlayıcılardan hosting hizmetinin yanı sıra alan adı satın alma, alan adına bağlı e-posta hizmeti, SEO desteği, SSL sertifikası, güvenlik hizmeti ve İçerik Teslim Ağı hizmeti almak da mümkündür. Hosting nedir diye merak edenler bu servislerle ilgili paketlerin içeriğini firmanın internet sitesinde kolayca bulabilir. Hosting paket fiyatları ise firmadan firmaya değişir. Bu noktada özellikle şuna dikkat etmek gerekir. Web sitesi için en uygun paket, hosting ihtiyaçlarına en uygun çözümler sunan pakettir.
Hosting Hizmeti Alınırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Web sitesi için hosting hizmeti seçerken öncelikle site içerikleri için gerekli alanın ne olduğuna karar vermek gerekir. Yeterli alan genişliğine sahip olmayan hosting paketleri kullanıcılara kötü bir ziyaret deneyimi sunar. E-posta hizmetinin de ihtiyaçları karşılıyor olması gerekir. Hosting hizmeti dahilinde sunulan kontrol paneli kullanışlı olmalıdır. Ayrıca aylık trafik sınırı ihtiyaçlara uygun kapasitede olmalıdır. Veritabanı sınırı da bu bağlamda önemlidir. Sağlayıcı ihtiyaç halinde mutlaka teknik destek hizmeti vermelidir. Ve bu desteği hızlı şekilde gerçekleştirmelidir. Piyasa fiyatının altında hizmet veren servis sağlayıcıların güvenilirliği ve hizmet kalitesi bu bağlamda mutlaka sorgulanmalıdır.
Hosting hizmeti satın alınırken gerçekleşen bazı hatalar ileride ciddi sorunlara yol açar. Yetersiz web alanına sahip olmak, yetersiz erişime neden olur. Bu noktada hosting hesabınızı başka bir servis sağlayıcıya taşımak zorunda kalmanız mümkündür. Fakat bu tür işlemler ekstra ücret ödemenize yol açar.
Hosting Ne İşe Yarar?
Hosting hizmetlerinin temel amacı, web sitelerinin 7/24 yayın yapmalarını sağlamaktır. Web sitelerinin içerikleri sunucularda saklanır. Siteye ulaşmak isteyen ziyaretçiler öncelikle sunucuya erişmek durumundadır. Kişisel bilgisayarlar web sitelerinin dünya genelinde erişilebilir olması için yeterli özelliklere sahip değildir. Oysa sunucu olarak bilinen bilgisayarlar buna uygundur. Hosting firmalarının Veri İşlem Merkezleri’nde barındırdığı sunucular, kesintisiz internet bağlantısıyla kesintisiz hizmet verirler.
Hosting türlerinin sunucunun kullandığı işletim sistemine göre Linux tabanlı hosting veya Windows tabanlı hosting olması mümkündür. Linux işletim sisteminin kullanıldığı hosting türü Linux tabanlı hostingdir. MySQL ve PHP gibi diller için bu hizmet daha uygundur. Windows tabanlı hosting hizmetinde ise Windows işletim sistemi kullanılır. ASP ve ASPX’i tercih eden siteler için Windows hosting en doğru seçimdir.
Türkiye’de web hosting artık daha.net! Bu içeriklere ve hizmetlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazıyı yararlı buldunuz mu ? 22